Borstvoeding - Kidz Kraamzorg

Natuurlijke Kraamzorg

Wat is natuurlijk kraamzorg?

Bij Natuurlijke Kraamzorg staat de samenhang tussen lichaam, ziel en geest centraal. Het is gebaseerd op ideeën van Rudolf Steiner, grondlegger van de antroposofie. Zijn opvattingen van de elementenleer, zelf-opvoeding en zuivere waarneming vormen de basis.

Het werken met natuurlijke materialen staat centraal zoals wol, katoen, kamille, wasbare luiers en kompressen. Het is belangrijk om jezelf goed te verdiepen in de inhoud en daarbij zelf de keuze te maken wat het beste bij je past. Maak jouw wensen ook kenbaar tijdens de intake met onze kraamverzorgende en zorg dat de verloskundige op de hoogte is middels het maken van een bevalplan.

Een natuurlijk kraampakket

Een natuurlijk kraampakket. Een kraampakket vol verzorgingsproducten met natuurlijke, duurzame oorsprong met daarin het welbekende kraamverband, alcohol en gaasjes. Het pakket bevat ook gedroogde kamille en kamille olie. De inhoud verschilt per pakket. Bestel je kraampakket bij Dalalou Natuurlijk of Zilou. Je krijgt er bij Dalalou Natuurlijk een gratis strikmutsje bij. Helaas worden natuurlijke kraampakketten (nog) niet vergoed, maar je kunt het natuurlijk ook cadeau vragen.

Zie ook onze uitzetlijst Natuurlijke Kraamzorg als je deze zelf wilt samenstellen

www.oerbron.nl: De Oerbron heeft een divers aanbod huur bevalbaden, zo is er altijd een bad wat bij jouw situatie past. Wij bieden bevalbaden van Birth Pool in a Box en La Bassine. Deze baden zijn opblaasbaar. Van beide aanbieders hebben we twee formaten in ons assortiment.

www.bevallingsbaden.nl: Bevallingsbaden is onderdeel van Birthpools. Wij zijn de officiële importeur van Birth Pool in a Box in Europa. Wij verkopen en verhuren bevallingsbaden in Europa. En daar zijn we trots op.

https://www.bevalbadhuren.nl/ Wij zijn de goedkoopste in het huren van een bevalbad inclusief compleet bevalbadpakket met nieuwe gebruiksartikelen.

Lotusbevalling

Een lotusbevalling is een bevalling waarbij de navelstreng na de geboorte niet doorgeknipt wordt. Je baby blijft daardoor verbonden aan de placenta tot de navelstreng vanzelf loslaat. Dit gebeurt zo’n drie tot tien dagen na de geboorte.

Lotusbevallingen komen niet vaak voor. Minder dan 5 procent van de ouders kiest hiervoor. Bij de meeste baby’s wordt de navelstreng binnen een paar minuten na de bevalling doorgeknipt. Het stompje wordt afgeklemd met een navelklem of cordring en laat na een tijdje los. Er blijft dan een litteken achter: de navel.

Een halve lotusbevalling

In plaats van een lotusbevalling kan je er ook voor kiezen om de navelstreng pas door te knippen nadat de placenta geboren is. Bijvoorbeeld na een uur, een paar uur, een dag of wanneer het voor jou goed voelt. Dit heet een halve lotusbevalling.

Hoe werkt een lotusgeboorte?

Na een lotusbevalling wordt de navelstreng van je baby niet doorgeknipt. Je baby blijft dus via de navelstreng verbonden aan de placenta. Deze leg je naast je baby in een vergiet boven een schaal, zodat hij kan uitlekken.

Na ongeveer 24 uur is de placenta genoeg uitgelekt. Je kan hem dan wassen om de bloedresten te verwijderen, waarna je hem droogdept. Door de placenta aan beide kanten met zout in te wrijven, droogt hij goed uit. Zolang je kindje nog aan de placenta verbonden is, kan je dit het beste iedere dag doen. Je kan de placenta nu in hydrofiele doeken wikkelen en in een mand of schaal leggen.

Na een lotusgeboorte droogt de navelstreng steeds verder in. Hij verschrompelt, kleurt zwart en laat uiteindelijk los. Dit gebeurt meestal na ongeveer een week. In de tussentijd kan de placenta vervelend gaan ruiken. Om de geur te verbergen, kan je er kruiden overheen leggen. Denk aan rozemarijn, lavendel of tijm.

Denk jij over een lotusgeboorte na? Neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog, zodat jullie deze keuze samen kunnen bespreken.

Wat kan je doen met een placenta?

Kijk eens op www.happymamapills.nl

  • Capsuleren Rauw 
  • Capsuleren Gestoomd 
  • Capsuleren mix Rauw & Gestoomd
  • Placenta Smoothie (bereid aan huis)
  • Placenta Tinctuur (100ml)
  • Placenta zalf (60ml) 
  • Placenta Afdruk 
  • Dromenvanger van de navelstreng 

Borstvoeding

Het geven van borstvoeding hoort ook bij Natuurlijke Kraamzorg, het eerste huid op huid moment na de bevalling noemen ze het ‘Gouden uur’. Dit is niet alleen belangrijk voor de binding tussen moeder en baby maar ook voor het eerste moment dat de baby aan de borst gaat. De zintuigen van de baby gaan zijn werk doen en de baby zal na de geboorte door het huid op huid contact zelf op zoek gaan naar de borst. Bij Natuurlijke kraamzorg stimuleren wij het huid-op-huid contact voor zowel de binding, voeding alsook de rust die het brengt bij moeder en baby.

Lactatiekundige nodig?

Marjan Muhren https://borstvoedingwaterland.nl/

Wendy Musch https://borstvoedingpurmerend.nl/